5 praktických tipů pro úspornější topení plynem

úspornější topení plynem
úspornější topení plynem

Proti rostoucím cenám energií lze bojovat různými způsoby. Ale jak výrazně snížit výdaje za plyn? Můžete si koupit teplejší svetr a přestat topit…. Anebo uplatnit v praxi následující tipy. Připravili jsme pro vás přehled základních opatření, která skutečně fungují.

1. Pořiďte si lepší kotel

Nový, moderní plynový kotel vás sice přijde na nezanedbatelnou částku, ale v dlouhodobém časovém horizontu vám ušetří spoustu peněz. Topenáři Praha doporučují kondenzační kotel, jehož účinnost atakuje hranici sta procent. Zařízení vybírejte s ohledem na konkrétní hodnoty tepelných ztrát vytápěných místností.

Plynaři Praha upozorňují na předimenzování, ke kterému dochází v případě kotle se zbytečně velkým výkonem. Takové zařízení se zapíná častěji a roste spotřeba plynu. Výkon je vhodné optimalizovat pomocí akumulační nádrže.

2. Nepodceňujte význam údržby kotle

Ani nejnovější typy plynových kotlů se neobejdou bez pravidelné údržby. Odborníci z ABAXu – divize revize elektro Praha připomínají, že revize a servis sice nejsou povinné, ale pokud je nezanedbáte, ušetříte za provoz (kotel bude topit mnohem efektivněji), a navíc minimalizujete riziko poruchy či havárie.

úspornější topení plynem

3. Nepřetápějte

Rada, která zazněla v úvodu, má přeci jen něco do sebe. Nenabádáme vás však k extrému. Nemusíte vypínat kotel a mrznout – snažte se však méně topit v době nepřítomnosti a v noci, kdy je nižší teplota (cca 17 °C) z hlediska kvality spánku mnohem příznivější. Mějte na paměti, že každý stupeň navíc zvyšuje spotřebu o cca 6 %.

4. Naučte se správně větrat

Na celkovou spotřebu plynu má vliv také způsob, jakým větráte. Non-stop otevřená okna „na větračky“ neumožňují ani zdaleka tak efektivní výměnu vzduchu jako intenzivní větrání po dobu několika minut.

5. Nebraňte radiátorům

Zvykli jste si, že na radiátorech sušíte ručníky a prádlo? Zbytečně se připravujete o teplo. Zároveň si ohlídejte, aby šíření tepla nebránila překážka (nábytek apod.) nebo vzduch (pravidelně odvzdušňujte). Domácnost vytopíte mnohem rychleji a ušetříte nemalou částku.